Ssandra3108 » Specials » Voedingsstoffen
Ssandra3108: Informatie van A tot Z

Alles over eiwitten, vetten en koolhydraten

Alles over eiwitten, vetten en koolhydraten Eiwitten, vetten en koolhydraten vervullen belangrijke functies in ons lichaam. Alledrie zijn ze belangrijk als brandstofbron, maar ze spelen ook een rol in de vorming van hormonen, de stevigheid van onze huid en spierweefsel. Zonder eiwitten, vetten en koolhydraten kunnen we niet functioneren en de verhoudingen van deze voedingsstoffen in onze voeding moet goed zijn.
Onze voeding moet voor 55-60% bestaan uit koolhydraten, voor 25% uit vet en voor 15-20% uit eiwitten. In onderstaande artikelen staat veel informatie over eiwitten, koolhydraten en vetten:

  • Hoe verloopt hun stofwisseling?
  • Hoe worden ze verbrand?
  • Wat zijn hun functies?
  • In welke voeding vinden we ze?
Bronnen voor koolhydraten

Bronnen voor koolhydraten

Koolhydraten zijn belangrijk in onze voeding, dus ze moeten voor 55-60% deel uitmaken van onze dagelijkse hoeveelheid voeding. Want koolhydraten zijn een belangrijke energiebron. We vinden ze in aarda…
De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk?

De spijsvertering, hoe verloopt deze eigenlijk?

De spijsvertering is natuurlijk een belangrijk proces. Een goede spijsvertering zorgt voor een goede weerstand doordat belangrijke voedingststoffen, zoals vitaminen en mineralen, goed worden afgegeven…
Eiwitten en aminozuren en stofwisseling

Eiwitten en aminozuren en stofwisseling

Eiwitten hebben een belangrijke functie. Eiwitten spelen een rol bij de stofwisseling. Ook functioneren ze als bouwstoffen, vormen bestanddelen van enzymen, hormonen, antistoffen, dienen als transport…
Eiwitten, eiwitbehoefte en eiwitbronnen

Eiwitten, eiwitbehoefte en eiwitbronnen

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen. 17% van ons spierweefsel bestaat uit eiwitten. Eiwitten zijn ook bestanddelen van enzymen, hormomen, antistoffen en fungeren als brandstof. Hoog tijd om eens te…
Eten (en neurotransmitters) waar je gelukkig van wordt

Eten (en neurotransmitters) waar je gelukkig van wordt

Er is veel eten waar je gelukkig van wordt (moodfood). Welk eten is nu belangrijk voor ons geluksgevoel en welke stoffen zijn hierop van invloed? Het zijn met name de neurotransmitters die ons gelukki…
Goede eiwitbronnen

Goede eiwitbronnen

Eiwitten zijn een belangrijk bestanddeel van alle cellen en (spier)weefsels. 17% van ons lichaam bestaat uit ewitten. Eiwitten zorgen voor stevigheid van onze huid, haren en tanden. Eiwitten zijn vera…
Kleur in ons voedsel

Kleur in ons voedsel

Er zijn voedingstoffen die ons gelukkig maken. We worden gelukkig van chocola doordat chocola endorfinen vrijmaakt. En van endorfinen worden we gelukkig. Niet alleen de smaak, geur en bepaalde voeding…
Koolhydraten en Dieet

Koolhydraten en Dieet

Bij een koolhydraatarm dieet gaat men ervan uit, dat door de kleine hoeveelheid koolhydraten die dagelijks genuttigd wordt, het lichaam eiwitten en vetten gaat verbranden. Een koolhydraatarm dieet is…
Meer energie door eetpatroon

Meer energie door eetpatroon

Meer energie en vitaliteit door een veranderd eetpatroon, dat kan. Moeheid ontstaat een veel gevallen door onze voeding. Met name voeding die zuurvormend is en niet basisch, zorgt voor lichamelijke on…
Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydraten

Spijsvertering van eiwit, vet en koolhydraten

Spijsvertering van voedsel gebeurt met de hulp van enzymen. Uit eiwitten worden enzymen gemaakt door het lichaam zelf. Enzymen komen voor in speeksel, maagsap, dunne darmsap en sap uit de alvleesklier…
Stofwisseling en verbranding

Stofwisseling en verbranding

Stofwisseling (metabolisme) en spijsvertering worden vaak door elkaar gehaald. Men denkt dat stofwisseling en spijsvertering hetzelfde zijn. Dat is niet zo. Stofwisseling vindt 24 uur per dag plaats,…
Stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten

Stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten

Stofwisseling is iets anders dan spijsvertering. Stofwisseling is namelijk een continu proces en vindt plaats in de lichaamscellen. Dat stofwisseling belangrijk is voor de verbranding van vetten, eiwi…
Vette voeding en calorieën

Vette voeding en calorieën

Over vetten wordt veel geschreven en gesproken. De meeste Nederlanders zijn te dik. Een dieet heeft bijna iedereen weleens gevolgd. Ieder pondje gaat door het mondje, is een bekende uitspraak. Aan die…
Vetten, vetzuren en hun functies

Vetten, vetzuren en hun functies

Vetten hebben, vooral de laatste jaren, een negatieve klank. Veel mensen zijn bezig met gezonde voeding en afvallen en vetten horen hier nu eenmaal niet bij. Vetten zijn opgebouwd uit vetzuren en ook…
Gepubliceerd door Ssandra3108 op 19-02-2009. Het auteursrecht van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!